mandag den 8. december 2008

Så smukt som i gamle dage

Vi har haft en dejlig weekend :-)

Lørdagen var afsat til en tur til Sæby, for vi var blevet inviteret til børnefødselsdag derovre, og endte med at være en halvstor flok samlet. Det var skønt, sådan at kunne tilbringe en hel dag i ro og mag, med kaffe og æbleskiver, dejlig aftensmad og masser af legende børn i alle størrelser, lige fra 4 måneder til 12 år. Klokken blev mange inden vi kom hjem lørdag aften, og vi kunne såmænd godt være blevet længere, hvis det ikke lige havde været fordi vi skulle tidligt op søndag morgen.

Vi havde nemlig planer...

Vi pakkede ungerne, flyverdragterne og madpakkerne, og drog afsted i samlet flok - os, mine svigerforældre, svoger, svigerinde og pigernes kusine - for turen skulle gå mod Århus. Den Gamle By skulle indtages, før første gang nogensinde. Vi har tit talt om det, men det var bare aldrig blevet til noget. Hvor tit er det lige man bare sådan hiver en søndag ud af kalenderen i december? Nu gjorde vi det i år, og heldigvis for det.

Hvor var der altså fint. Smukke, gamle bygninger, en duft af æbleskiver, bolcher og hestemøg, spøjse folk "fra gamle dage", skønne udstillinger af legetøj og husflidsarbejde, stylter til fri afbenyttelse (og vi var ikke alle lige elegante!), sjov og ballade, hestevognsture, juletræer med nisser og storke i toppen, lakridsrod til salg i Købmandsgaarden og... bare skønt! :-)

Vi frøs altså, dét vil jeg ikke lyve om. Ungerne var pakket godt ind, men selvfølgelig var vi voksne ikke bedre klædt på end vi plejer, så efter et stykke tid måtte vi ind og varme os med æbleskiver, kaffe og glögg. Dét gjorde nu heller ikke noget, for der var hyggeligt hvor vi endte - og så solgte de hamrende gode lakridsbolcher inde i en krog bagved. Og så var der smukt over det hele, så pyt med kulden, pyt med løbende næser og frosne tæer, og næsten pyt med små, trætte barneben efter mange timers vandring op og ned ad toppede brosten.

Der var nogle fantastisk sjove og spøjse beboere i den by. Præsten, der vandrede gade op og gade ned, mens han ønskede alle dem han mødte en Guds velsignet dag, lettede pænt på den høje hat og advarede os når vi havde en hestevogn i hælene. Trommeren, der gik rundt med bebudelser om alt mellem himmel og jord, både om skriveundervisning hos Enkefru Wiberg, igler á 10 skilling stykket hos Apotekerens - og om hængningen, der desværre var blevet aflyst om eftermiddagen, men vi kunne heldigvis hente trøsteøl hos Bryggerens i stedet. Og så selvfølgelig alle kvinderne, med fine hatte og uldsjaler, der skældte og smældte når kuskene kom for tæt på med vognene - og ellers brugte de kvinder egentlig mest tiden på at sladre med hinanden, og med lirekassemanden, der vist havde fået sig en tår over tørsten.

Og se så lige den himmel vi havde med os...

Dén tur gav sjælero, og vi er allerede ved at planlægge en tur dertil igen i sommerferien. Det skal vi bare :-)

2 kommentarer:

Pernille sagde ...

Det lyder bare superhyggeligt, det gad jeg godt.

Sidste gang jeg var i den gamle by, skulle vi besøge yndlingsfamilien nord for Århus og havde et par timer at slå ihjel inden de kom fra arbejde.

Det er flere år siden og ungerne var ikke så store, så jeg tænkte; de skal da have lidt kultur og fandt frem til lågen derind.

En kold efterårsdag, ikke et øje at se, det var ingen succes :(

Næste gang skal nok planlægges lidt bedre :)

Kirsten sagde ...

I vores tilfælde var det altså et KÆMPE hit, Pernille - og det heldigvis for både børn og voksne.

Som sidebemærkning bliver jeg nødt til at nævne, at det bare er supersjovt at have børn med, når de bliver fanget af det.

Asta (snart 8 år) og jeg fik os en laaaang snak om dét med hængningen, og hun kunne altså ikke helt forstå hvordan folk dengang kunne få noget ud af at se på at andre mennesker døde! Og Agnes på 5 år kunne bare ikke forstå, at de mennesker der gik rundt dernede var over 100 år gamle, for det så de da ikke ud til at være ;-D