torsdag den 20. oktober 2011

Advarsel! Surt, urimeligt, infantilt (og heldigvis kort) indlæg forude!

Véd I hvad jeg ikke tåler??!

Nåmmen så skal jeg da hellere end gerne fortælle jer det – når I spø´r så pænt: Når “folk” (læs; professionelle mennesker, selvbestaltede eksperter o.lign.) i medierne ikke formår at kalde tingene ved deres rette navn.

I dag har jeg for eksempel både på tv og i radioen hørt to voksne danskere sige “bedler”. Det hedder billeder!, for fanden. Det andet der er ikke engang et ord.

Jeg får røde knopper i nakken når “folk” laver det nummer!

Ligeså får jeg det af (forkert udtalte) ord som “psykriater”, “trælst”, “skelrose” og “hångklæde”. Men bedler er altså et af de værste – og desværre også et af de mest udbredte.

Hvad fanden sker der?

16 kommentarer:

Karina sagde ...

Hvad med "Føllesdag"?? :)

Maria sagde ...

Åååh hvor er jeg da enig med dig! Jeg kan desuden tilføje et stort ØV når man ser diverse skilte i butikkerne hvor skribenten åbenbart er ordblind... Måske man liiiige skulle læse korrektur på den slags, inden man stiller det til offentlig skue. Især som virksomhed. Som privat er det hvad det er... Men det andet er da useriøst!(Det skal lige siges at jeg da har stor forståelse for ordblinde.. Men de fleste ordblinde, ville heller ikke skrive et sådant skilt uden en korrekturlæser.)

Anonym sagde ...

Hångklæder og sodevåi er altså rigtige ord!

Anonym sagde ...

Okay så da... griner lidt her, og tilføjer...TABELETTER til listen:-))) Helle

Kirsten sagde ...

eller parafume og paracelhus

hångklæde og også himbær er der en fonetisk forklaring på, men det gør det jo ikke mere rigtigt.

hvad med sittevation?
Og jeg kunne blive ved...

Kirsten sagde ...

Hver gang jeg kører på arbejde, kommer jeg forbi et KÆMPE stort gult banner med teksten "nye vare i butikken"...

Og hvad med "tørretromler"?

Og "jeg lagde i sengen og så tv"?

Arrrghhh....

Pernille sagde ...

Jeg kan slet ikke have folk, der skulle forestille at være kloge og vide en masse eller noget i den stil... der siger: freksempel!

Eva sagde ...

Jeg har engang hørt en rigtig interesssant forklaring på "bedler". Noget med, at det svage "e" efter de 2 l´er og kombinationen af l og blødt d gør, at man bytter rundt på l og d fordi det er nemmere at sige

(Hold nu op, hvor det lød indviklet, men det lød meget klogt i radioen).

Og så skal man tale ordentligt, ja man skal.

Kolorista sagde ...

Nå, jeg troede bare det var mig der var en krakilsk gammel dansklærer :0) Dejligt der er andre der får knopper når de hører den slags. Gemmen og Himbær er lignende... KH Lisbeth

Anne LO sagde ...

Min yngste (med autisme) har en skøn pædagog, som er rigtig dygtig, men jeg får tics, hver gang hun taler om, at knægten "profilerer" af dette og hint. Nej, han profiTerer, gør han. :-)

Kirsten sagde ...

I min 1. klasse VAR de stort set enige om, at denne måned hedder OBTOBER! Nej, det gør den så ikke... men de er kun børn ;-)

Sidste måned hed setember... der forstår jeg så ikke helt, at man som forældre ikke retter sine børn. Det har jeg altid gjort, og nok også ind i mellem fået "smæk" for det. Men mine børn skal altså tale korrekt ;-)))

P.s. der er RIGTIG mange der siger "bedler" i tv i øjeblikket...

Anonym sagde ...

"memla"................

Lydert sagde ...

Jeg har det helt som du, det er ikke til at holde ud at høre på

by myr sagde ...

Enig!!!! Og jeg ved ikke hvorfor, men det der med bedler, er ofte journalister osv. - mennesker som har en uddannelse i at udtale sig offentligt!!!

Men den værste...den aller værste, for mig i hvertfald....er aDvokado!!!!! Det hedder sku da avocado!!!!!!

:-) Malene

Kirsten sagde ...

HAAAAAAHAHARHARHARH :-D

I er jo geniale allesammen! De er fantastiske, jeres observationer - og hvordan har jeg dog kunnet glemme perler som "føllesdag", "freksempel" og "advokado"?! ;-)

Fr. Møller sagde ...

Evas forklaring var vist i P1s "Sproghjørnet" engang og lyder da meget plausibel. Derudover - så er "bedler" sociolekt; altså en slags "dialekt" afgrænset af sociale og ikke geografiske forhold. Lavkøbenhavnsk kunne man vel kalde det. Prøv at lægge mærke til de åh-så veluddannede, der i diverse medier siger "bedler" - jeg tror ikke, der er mange jyder eller fynboer imellem :-).